Skip to content
Back to Recipes

Gratinovaná mrkev, červená řepa a pórek

Gratinovaná mrkev, červená řepa a pórek

Ingredients (4 OSOBY):

  • 400 g pórku (pouze bílá část)
  • 1 l vroucí vody
  • 500 g mrkve
  • 500 g syrové červené řepy
  • 3 stroužky česneku
  • 3 ks jarní cibulky
  • 3 lžíce olivového oleje (± 45 ml)
  • 6 ks petrželové natě
  • 50 g strouhanky
  • 30 g najemno namletých lískových oříšků
  • Sůl a pepř
  • 2 tbsp lžíce shoyu nebo sójové omáčky (± 30 ml)

Preparation time: 20 min.

Cooking time: 1 h

Standing time: 10 min.

Difficulty: easy

Preparation:

  • Troubu předehřejte na 220°C / st. 7-8 v režimu s ventilátorem.

  • Bílou část pórku nakrájejte na 2 cm kousky (zelenou část použijte např. na polévku). Pórek dejte do Ultra pro nádoby 2 l, zalijte 1 l vroucí vody, přiklopte a nechte 10 minut odstát. Poté sceďte.

  • Mrkev oloupejte a nakrájejte na 1 cm široké plátky. Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na 2 cm kostičky, které opláchněte a osušte papírovou utěrkou.

  • Oloupejte stroužky česneku, rozkrojte je na poloviny a odstraňte zelené jádro. Jarní cibulky podélně rozkrojte.

  • Do Ultra pro přidejte mrkev, červenou řepu, 2 stroužky česneku

    a jarní cibulky. Pokapejte olivovým olejem a jemně promíchejte Silikonovou stěrkou II.

  • Přiklopte a pečte 40 min.

  • V Supersonic tajfunu nasekejte petrželovou nať se zbývajícím stroužkem česneku. Přidejte strouhanku, namleté lískové oříšky, špetku soli a opět rozmixujte.

  • Po 40 minutách přidejte shoyu, pepř a jemně promíchejte. Vrch posypte směsí z tajfunu.

  • Pečte odklopené dalších 20 minut na 190 °C / st. 6-7 a podávejte.

Additional Note:

ŘEPA může pomoci při detoxikačním procesu v játrech. Obsahuje látky, které pomáhají stimulovat funkci jater a čistit krev.